torsdag 17. juni 2010

Reiser

Det meldes at norske statsansatte reiser tilsvarende jorden rundt 46 ganger - hver dag. I snitt sendes 536 statsansatte til utlandet hver dag. Det høres voldsomt ut, men dersom vi tar en kikk på nettsidene til det mest moderne og nyskapende departementet i landet står det at det i 2006 var 129 105 personer ansatte i det statlige tariffområdet. Vi har nok ikke blitt færre siden den gang ... Et grovt overslag viser da at rundt en halv prosent av oss er på tjenestereiser i utlandet til en hver tid. Det høres ikke så ille ut igjen. Det gjelder å nyansere tallene. Tall kan temmes, mener vi å ha lært.

Vi er mer sketiske til at antallet reiser oppgis å øke i staten, mens private selskaper og forbrukere reiser mindre. Ikke bra. På den annen side ser det ut til at statsforvaltningen ikke er alene om å reise ned på kontinentet på diverse møter og konferanser. Norsk rikskringkasting melder at enkelte fylkespolitikere går oss statlige byråkrater en god gang. Det vises til en delegasjon som tok turen til Brussel for et møte som varte en drøy halvtime. Vi tar for ordens skyld med et foraøk på forklaring fra en av de reisende:

– Møtet i Brussel var over på 37 minutter.

– Hva var det som hasta slik?

– Det har jeg ikke fått klarhet i ...

Brussel er jo en interessant by og byråkrathovedstaden fremfor noen. Så vi reiser gjerne dit når noen ber oss om det, men det er sjelden vi opplever slik møteeffektivitet. Her har vi muligens noe å lære fra det fylkeskommunale nivået.

Ingen kommentarer: