onsdag 28. april 2010

Byråkratenes språk - en gjenganger

Forleden leste vi følgende uttalelse i et leserinnlegg i en kjent avis: "Eller som det heter på byråkratenes språk: Strukturkvalitet, prosesskvalitet og resultatkvalitet." Vi følte oss truffet. Vi har støtt på disse begrepene mange ganger.

Godt vi kjenner folk i Språkrådet. Finnes det kanskje gode alternativer i Kansellisten?

4 kommentarer:

Nils sa...

Her i EAOI er det også flust av slike ord. Selvsagt er jeg en storbruker av dem selv. Likevel har jeg i smug begynt å notere ned de verste og har planer om å utgi disse i en 2011-kalender. Det kan bli en klassiker. Jeg skal holde av en og sende den til byråkratiet. -Nils (tidl Anonym)

Fra kontorfronten sa...

Vi er veldig imponerte av det spennende prosjektet du har på gang! Det kommer til å bli en klassiker. Vi lover. Og vi gleder oss vilt til å henge den opp på våre kontorer. Byråkratiet har forøvrig behov for to eksemplarer. Dette til orientering siden vi skjønner at det kommer til å bli rift om dem.

Samtidig må vi innrømme at vi er litt skremt over at det i den viktige institusjonen EAOI også florerer med lignende ord og uttykk som vi beskriver. Dere har jo et stort og alvorlig ansvar for å gjøre dere forstått på godt norsk. Stemmer ikke det?

Nils sa...

Jo, vi har et stort og alvorlig ansvar. Men her i EAOI skiller vi mellom ord og uttrykk som går ut på luften og de vi bruker internt. Som i livet forøvrig er det langt mellom liv og lære.

Bra! Da har jeg satt deg opp på bestillingen. Kalenderen bør ha alle forutsetninger til å bli en vinner også i de byråkratiske gangene. jeg gleder meg. -Nils

Torunn sa...

Send gjerne noen eksemplarer av kalenderen til oss i Språkrådet også!

Vi har forresten laget en klarspråkskalender for 2010. Den ble distribuert til alle departementene og mange sentrale statsorganer før jul, men vi har et lite restopplag hvis noen trenger flere!