fredag 19. februar 2010

Kansellert

Fra kontorfronten har måttet bruke litt tid på å fordøye at kulturdelen i Aftenposten hadde viet både fremsiden og en dobbeltside til bilder og intervju med byråkrater (til alt overmål avbildet i det som jo må sies å være en korridor). Hvor ellers spør vi?

Artikkelen innledes sågar av et kjent byråkratutrop: "–Hæ?!" Vi har hørt det før. Og beytter oss innimellom av samme utrop i passende sammenhenger selv.

Språkrådet påpeker at byråkrater til tider har et oppstyltet språk i det offentlige. Kansellistilen er foreldet, sies det. Det ramses opp en anseelig mengde offentlige ord og uttrykk - de to byråkratene rister på hodene sine. Fra kontorfronten er særdeles positivt innstilt til initiativet og har i lang tid nå ventet spent på å få denne Kansellisten i våre posthyller. Det kan imidlertid se ut som om vi må nøye oss med å legge den til som favoritter på Pc-en. Og vi som er glade i innbunde dokumenter til å pynte opp skrivebordet med.

Vel. Fra kontorfronten finner det nå på tide å begi seg avgårde for å besiktige ulike etablissementer og deretter begunstige oss med et glass eller to med fluidum av boblende karakter. Under befatning med disse væsker imøteser vi mange hyggelige samtaler ved bardisken med videre. Vi påregner at godtgjøring av denne kostnaden ikke finner sted, men må dekkes av undertegnede. Vi henstiller om forståelse for at byråkrater på bar har begrenset interesse av å samtale om ukens ferskeste offentlige publikasjoner.

God helg!

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Vi henstiller om forståelse for at byråkrater på bar har begrenset interesse av å samtale om ukens ferskeste offentlige publikasjoner."? Åida. Jeg som håpet på å innlede en samtale med byråkratene om siste NOU eller noe slikt, litt som en icebreaker on du vil. Deretter kunne vi selvsagt gått over på mer trivielle tema. Så dette er ikke særlig lur strategi? Hvordan kan folk fra EAOI lettest komme i kontakt med byråkrater med lipstick on? -Anonym

Fra kontorfronten sa...

Du kan ta det helt med ro. Stort sett er vi alltid klare for en liten samtale om ulike offentlige publikasjoner. Men på fredag var det ikke slik. Det er jo greit å opplyse om det, slik at folk vi måtte møte på vår vei er klar over situasjonen som råder.

For å komme i kontakt med byråkrater anbefalere vi selvsagt møter mellom etater på ulike nivå. En klassiker. Ellers er det ikke til å komme fra at en del nærliggende etablissementer er sikre stikk for å møte byråkrater. Mange har nok lipstick on både på møter og under besøk i ulike etablissementer. Du får bruke øynene hvis situasjonen byr seg!

Torunn, Språkrådet sa...

Så artig at du kommenterer Kansellisten vår i bloggen din. Det skal være meg en utsøkt fornøyelse å sende deg – og andre interesserte byråkrater – et innbundet eksemplar av publikasjonen. Bare skriv til meg på stat@sprakradet.no eller bestill fra Språkrådets nettsider (under «publikasjoner»).

På www.klarspråk.no kan alle byråkrater kose seg med gode skrekkeksempler i spalten «Tåkeprat», lese blogginnlegg om godt språk og finne verktøy for å skrive bedre. Bare husk at det kan koste dere Det gylne notat for språkføring! ;)

Vi har også en sterkt vanedannende språkquiz som passer når du trenger en kompetansehevende pause fra tung og krevende saksbehandling.

Fra kontorfronten sa...

Torunn: Hjertelig takk for mange gode tips! Vi vil sporenstreks bestille et større opplag av publikasjonen. Vi tar sjansen på å la muligheten for å vinne Det gylne notat gå fra oss. Vi har som mål å unngå generelt tåkeprat, men har klart forbedringspotensial. Godt da å ha gode venner i Språkrådet.