fredag 2. oktober 2009

Statlige formuleringer

Fra kontorfronten skammer seg av og til over til dels tunge formuleringer i egen skriftlig produksjon. Grunnen ligger kort og godt i at etter litt tid i byråkratiet kommer visse byråkratiske formuleringer helt naturlig. Disse oppfattes kanskje ikke like naturlig av vårt publikum. Slik tradisjonell byråkratstil finnes i rikt monn i sentrale deler av forvaltningen og i nasjonale strategidokumenter. Dette er kanskje ikke noe vi med stolthet bør fremheve for våre lesere, men det er med glede vi kan meddele at forvaltningen som oftest forstår hva den selv har ment.

Kan vi egentlig si oss fornøyde med at vi forstår hva vi selv mener? Vi vil jo nå ut til folket, eller iallefall en underliggende etat eller to. For å bistå oss er det utformet ulike hjelpemidler mot stivbent byråkratspråk. Se bare på denne nettsiden. Her finner vi gode tips samt skrekkeksempler på tåkeprat fra statlig hold. Kanskje burde 20 minutters daglig nettsurfing på denne siden vært pålagt alle statsansatte? Surfing på denne siden bør i allefall ikke regnes som kontoruvane.

Det hender også at media forsøker å sette fokus på byråkratiets språkføring. Men, det
å stille byråkrater til veggs for denslags lar seg vanskelig gjøre. Dette er hentet fra et intervju der en byråkrat blir konfrontert med et avsnitt som inneholder flere gode byråkratformuleringer:

Byråkrat: "Det er godt sagt, men ja, det er tungt."
Journalist: "Men du vet hva det betyr?"
Byråkrat: "Ja da."
Journalist: "Kunne du forsøke å gjøre det tilgjengelig for oss andre?"

Og dermed gjør byråkraten et hederlig forsøk på å gjøre det hele mer tilgjengelig. Vi synes han skal ha ros for det.

Vi feier for egen dør... Ja da.

Ingen kommentarer: