fredag 30. oktober 2009

Byråkratweekenden starter nå

Strømpene har sklidd nedover beina og vi er klare for helg!

onsdag 28. oktober 2009

Spørsmål ved bestilling

Fra kontorfronten har travle dager for tiden. Allikevel er det rom for enkelte kontoradspredelser i hverdagen. Ved bestilling av kontorutstyr, i dagens tilfelle post-it-lapper i fine farger, kom vi i den samme katalogen over bokser med sjokolade fra en kjent sjokoladefabrikk litt lenger sør i landet. Vi lurte på følgende: Ville det være ukorrekt av oss å føre opp en slik boks på bestillingen? Ville vi, i tilfelle bestillingen ble godkjent, måtte dele med øvrige kolleger? I det hele tatt, en rekke spørsmål meldte seg mens vi satt og bladde.

Kanskje det allikevel er enklest å holde seg med nødvendig kontorgodteri selv? Da er vi sikre på både utvalg, beholdning og hvor godene oppbevares. Og det siste er selvsagt hemmelig.

fredag 23. oktober 2009

torsdag 22. oktober 2009

Tidsperspektiver

Fra kontorfronten er kjent med at byråkratiet ofte anklages for å være sendrektige. Vi kan imidlertid berette om at dette må være relativt. Vi har fått et nytt perspektiv på tid etter at vi startet vår karriere i det offentlige. Ikke sjelden blir satt til å produsere svært mye på svært kort tid. Eksempelvis kan bestillinger med 15 minutters frist virke som et oppdrag med romslig tidsfrist. Brev, notater og e-poster ekspederes i tur og orden.

Med vår, dog begrensede, erfaring kan vi fastslå at byråkratiet arbeider bra under press.

onsdag 21. oktober 2009

Våre daglige utfordringer

Det hender det utspiller seg utfordrende situasjoner foran skuffer og skap i hjemmet før kjernetid. Outfiten som var, eller i det minste føltes vellykket for tre dager siden er ikke brukbar. What to do?! Ofte hjelper det å ty til et par klassikere. Blyanskjørt og high heels.
Ikke sjelden hender det også at det tas med skift til kontoret i tilfelle behovet for endringer melder seg midt i notatskrivingen.

Rikskringkastingen har i anledning regjeringsskiftet laget et særdeles nyttig oppslag om regjeringsmedlemmenes klesvalg. Her er det lærdom å hente. Fra kontorfronten oppsummerer her for interesserte både i statlige virksomheter og privat næringsliv:

Det fastslås at regjeringens medlemmer er forsiktige med farger. Sort og grått er dominerende.
Det er heller ingen ukorrekte skjørtelengder å anspore. Om det er avtalt spill (som vi har hørt det ofte er innenfor politikkens verden) eller om klesvalget har bidratt til det enkelte regjeringsmedlems nåværende posisjon vites ikke. Det slås imidlertid fast at regjeringens kleskode symboliserer trygghet, ordentlighet, alvorlighet og makt. Maktens farger er visstnok sort og rødt. Til slutt utropes sågar Siv Jensen til motedronningen på Stortinget av en såkalt moteekspert. Vi er i tvil om dette siste.

Vi lærer stadig nye byråkrattriks. Så også her. Ordentlighet (en byråkratisk dygd) fremvises ved hjelp av nøytrale farger og anstendige snitt og lengder. Det tas til etterretning eller T.E som vi sier internt. Mulig vi har utfordret vår fremtidige skjebne ved et par anledninger. Vi har blant annet ikledd oss skjørt i uanstendige lengder. Kanskje bør vi vurdere å benytte maktfargen rødt i større grad enn tidligere? Et naturlig valg foran neste møte med underliggende etat?

En ting er sikkert - vi skal verken konsultere frk. Jensen eller den såkalte moteeksperten når det gjelder vår byråkratoutfit.

mandag 19. oktober 2009

Total ansvarsfraskrivelse?

Overhørt samtale i korridoren en mandags formiddag mellom to saksbehandlere:

Byråkrat 1: - Du, kan jeg spørre om sak x som du har jobbet en del med?
Byråkrat 2: - Jeg er faktisk på vei ut av den saken, så det er fint om du heller kan spørre noen andre.

Dette er en klassiker. Vi har hørt det før. Vi lurer på om det kan kalles ansvarsfraskrivelse?

fredag 16. oktober 2009

Byråkratiske planer

Fra kontorfronten er tilbake på kontorene. I anledning fredagen drømmer vi om tur på bar. Vi har tilegnet oss mer erfaring på feltet de siste dagene (tjenestereise). Det er nok av det gode at baren på bildet over ikke står i våre stuer. Hos tidligere statsministere var det imidlertid på sin plass med et sted for samling, konversasjon og servering.

Vi tar inntil videre gladelig til takk med byens mange hyggelige etablissementer. Store og små. Byråkratene tar nå velfortjent helg.

tirsdag 13. oktober 2009

Under kontoroutfiten

Fra kontorfronten ser allerede frem mot sommersesongen. Deler av Dolce & Gabbanas sommerkolleksjon falt i smak. Vi tror dette vil passe perfekt under blyantskjørt og cardigans på kontoret.

fredag 9. oktober 2009

Barsamtaler

Fra kontorfronten startet helgen tidlig. Allerede i går for å være nøyaktig. Etter en bedre middag og noen glass vin var vi på nytt heldige å komme i snakk med et tidligere bekjentskap. Det viste seg at vedkommende, som har sitt daglige virke i det private næringslivet, hadde både interesse for og kunnskap om et svært viktig statlig dokument (les: verk). Ikke visste vi at Statens personalhåndbok kunne bli gjenstand for en barsamtale en sen torsdags kveld. Verket ble behørlig sammenlignet med andre kjente storverk. Blant annet det som vel er verdens mest solgte bok.
Ingen av oss kunne påberope oss detaljkunnskaper om verkets innhold, men vi var skjønt enige om at dette er en publikasjon av stor viktighet.
Vi håper helgen kan by på flere interessante barsamtaler.

onsdag 7. oktober 2009

Byråkrater gjenkjent

Forleden luftet byråkratene seg i ren og tynn luft. Ut av intet kom en bekjentskap fra sommeren bort til oss med følgende spørsmål:

"Går det bra på kontoret?"

Det kunne vi bekrefte at det stort sett gjorde. Vi må innrømme at det er noe av det hyggeligste noen kan spørre oss om. Vi ble rørt over omsorgen og den utviste interessen for vårt daglige virke på kontoret. Deretter spanderte vedkommende bekjente vin! For en kveld!

Vi lurer imidlertid på om tynn luft bidrar til å utvide folks interesse for den offentlige forvaltning. I tilfelle vurderer vi flere høyfjellsopphold.

tirsdag 6. oktober 2009

Escapemuligheter

I samtaler med representanter for det private næringslivet hender det Fra kontorfronten plukker opp noen nye ord og uttrykk. Enkelte må vi be om at forklares før vi forstår bakgrunn og innhold, andre forstår vi umiddelbart innholdet av. Da vi ble presentert for begrepet "escapemuligheter" skjønte vi straks hva detkunne dreie seg om: Det kan for eksempel være å ta med en bunke papirer, gå inn i heisen og la være å trykke på knappen for opp eller nedtur. Bare hvile seg litt der inne og kanskje sjekke frisyren i speilet. Deretter gå ut igjen med friskt pågangsmot til å ta fatt på nye notater.

En vellykket escapemulighet av dette slaget fordrer selvsagt at ingen bestemmer seg for å benytte heisen mens vi står der inne.

mandag 5. oktober 2009

Lykke II

Fra kontorfronten er for belønning etter en dags innsats på kontoret. Det hender, eller som oftest, at vi må stå for denne belønningen selv. Vi er heller ikke særlig kravstore, en pose Dragster 2000 gjør oss svært lykkelige på veien hjem. Anbefales til kontorister med behov for en påskjønnelse.

fredag 2. oktober 2009

Statlige formuleringer

Fra kontorfronten skammer seg av og til over til dels tunge formuleringer i egen skriftlig produksjon. Grunnen ligger kort og godt i at etter litt tid i byråkratiet kommer visse byråkratiske formuleringer helt naturlig. Disse oppfattes kanskje ikke like naturlig av vårt publikum. Slik tradisjonell byråkratstil finnes i rikt monn i sentrale deler av forvaltningen og i nasjonale strategidokumenter. Dette er kanskje ikke noe vi med stolthet bør fremheve for våre lesere, men det er med glede vi kan meddele at forvaltningen som oftest forstår hva den selv har ment.

Kan vi egentlig si oss fornøyde med at vi forstår hva vi selv mener? Vi vil jo nå ut til folket, eller iallefall en underliggende etat eller to. For å bistå oss er det utformet ulike hjelpemidler mot stivbent byråkratspråk. Se bare på denne nettsiden. Her finner vi gode tips samt skrekkeksempler på tåkeprat fra statlig hold. Kanskje burde 20 minutters daglig nettsurfing på denne siden vært pålagt alle statsansatte? Surfing på denne siden bør i allefall ikke regnes som kontoruvane.

Det hender også at media forsøker å sette fokus på byråkratiets språkføring. Men, det
å stille byråkrater til veggs for denslags lar seg vanskelig gjøre. Dette er hentet fra et intervju der en byråkrat blir konfrontert med et avsnitt som inneholder flere gode byråkratformuleringer:

Byråkrat: "Det er godt sagt, men ja, det er tungt."
Journalist: "Men du vet hva det betyr?"
Byråkrat: "Ja da."
Journalist: "Kunne du forsøke å gjøre det tilgjengelig for oss andre?"

Og dermed gjør byråkraten et hederlig forsøk på å gjøre det hele mer tilgjengelig. Vi synes han skal ha ros for det.

Vi feier for egen dør... Ja da.