fredag 27. februar 2009

Byråkratkveld

Fra kontorfronten ser frem til helg. Helgens byråkrathøydepunkt kan bli kveldens arrangement på et sentralt utested i byen der byråkrater samles til en årlig sammenkomst. Et av formålene er å kåre interessante resultater både når det gjelder innhold og design på skriftlige produkter. Vi har foreløpig ikke mottatt noen nominasjoner.

Kveldens utfordring blir outfit. Tradisjonell kontorgrå blant kolleger eller mer rocka byråkrat?

onsdag 25. februar 2009

Kantinemiddag med direktørselskap

Fra kontorfronten har i dag spist kantinemiddag med direktør for en underliggende etat. Det var en hyggelig middag. Direktøren var en særdeles interessant samtalepartner. Vi diskuterte åpne kontorlandskap vs. cellekontorer, personlig pynt på kontoret - som planter, plakater, hekleduker og lignende, kommune-Norge samt sammensetning av middagsretter og pris. Etterpå tok vi farvel med direktøren og returnerte til vårt lille kontor.

tirsdag 24. februar 2009

Hastesak!


Når sjefen kommer lydløst borover korridoren og gir deg en mappe mens han fremviser sitt mest smigrende smil vet du at du er den heldige mottaker av en hastesak. På den positive siden kan man da legge alt annet arbeid til side og konsentrere seg fullt og helt om hastesaken. Enkelte ganger vanker det også overtidsbetaling. Overtidspizza må vi dessverre ordne med selv.

mandag 23. februar 2009

Bak byråkratfasaden

"Byråsjef Treholt, De er arrestert mistenkt for spionasje til fordel for Sovjetunionen".
Arne Treholt, i uttrykket en perfekt grå byråkrat. Grå, javel, men mannen levde et annet liv under byråkratoverflaten. I følge medier et liv viklet inn i et nett av løgner og hemmeligheter. Du store. Det er mer enn hva Fra kontorfronten kan skryte av.

Byråkrater som ønsker seg en mer spenningsfull hverdag må imidlertid være oppmerksom på dette: Unngå å stikke hemmeligstemplede dokumenter inn i aviser og i eksosrør. Det blir uansett vanskelig å forklare dette for sjefen senere.

fredag 20. februar 2009

Aldri mer et vondt ord om skjørtelengde under kneet takk!

Det er helt fantastisk. Vi kommer ikke over det. Så mange motehus kan da ikke ta feil? Byråkrater blir hotte til høsten. DKNYs høstkolleksjon avkrefter vel en gang for alle at skjørtelenge rett under kneet passer best for gamle jomfruer. Nei, skjørt med byråkratlengde er hot!

torsdag 19. februar 2009

Ubrukelige dokumenter?


Til tross for innføring av elektronisk post og elektronisk saksbehandlingssystem har det aldri vært så mye papir i sirkulasjon på kontorfronten som i dag. Det samler seg fort store bunker på alle kanter av skrivebordet. Ingenting er da som en runde med makulering. Fra kontorfronten kommer stadig over dokumenter som skulle vært eller burde vært makulert. Av og til produserer vi selv dokumenter som definitivt aldri skulle sett dagens lys. Sukk.

onsdag 18. februar 2009

Fleksible byråkrater

Fra kontorfronten ser for seg at denne kjolen fra Proenza Schoulers Pre Fall Collection 09 har multiple muligheter. På kontoret trekkes kjolens ermer godt opp på skuldrene, solbriller og hansker legges i skuffen. Presentabelt. Når kontortiden er over trekker man derimot ermene ned over skuldrene, tar på mørke solbriller, et par skinnhansker og løper avgårde til nærmeste rockebar. Der vil vi bli underholdt av tøffe menn i skinnjakker.

mandag 16. februar 2009

Frisk luft - til en forandring

Fra kontorfronten innledet vinterferien med en friskustur i marka. Kontorfluft ble byttet ut med frisk vinterluft.

Vi kom først til en liten hytte, men der var det ingen servering.


Omsider kom vi frem til en større hytte med servering og tradisjonell markastemning. Vi vi vil spesielt fremheve kvaliteten på vaflene, men sjokoladekaken var også god.
Fra kontorfronten skilte oss ikke nevneverdig ut som byråkrater og det er enkelte ganger en fordel.

fredag 13. februar 2009

Overraskelser?

Fra kontorfronten har de siste dagene merket at handelsstanden forbereder Valentins dag. Dagen faller på en lørdag og da er vi vanligvis ikke på kontoret. Fra kontorfronten er imidlertid spent på om det kan ligge overraskelser i posthyllen, på kontoret eller i Outlook på mandag morgen. Vi kan for ordens skyld gjøre lesere oppmerksomme på at sjokoladehjertet på tastaturet ovenfor er kjøpt inn for egne midler.

onsdag 11. februar 2009

Klassisk på kontoret

Klassisk på kontoret kan være en lys blå skjorte på mannlige medbyråkrater. Grå blyanskjørt. Sorte pumps. En rykende varm kopp Earl Grey med en sitronskive i. Eller sjokolade. Fra kontorfronten ble over måte glade da vi fant en nyvinning på sjokoladefronten. Freia har samlet fem klassiske sjokoladebiter i en pose. Ahhh!

Arbeidsrelaterte skader?

Sagt ved bardisken på en fredag kveld i det en kollega er i ferd med å kjøpe en øl, men mangler kontanter og baren ikke tar kort:

"Åh, nei - jeg mangler midler!"

Lesere innenfor offentlig sektor vil gjenkjenne denne ordbruken. Midler! Da har man kanskje vært for mye og lenge på jobb.

mandag 9. februar 2009

Høydepunkt fra en byråkrathverdag

Hva er mer inspirerende i en byråkrathverdag enn når en kollega overraskende kommer på kontorbesøk med kake?

fredag 6. februar 2009

Vanskeligheter med å følge moten


Skilllet mellom kontorliv og privatliv kan noen ganger by på hindringer. Fra kontorfronten ser blant annet at enkelte ting i vårens motebilde kan by på vanskeligheter når dette skal kombineres med arbeidshverdagen på kontoret. Flere kilder i moteverdenen opplyser at i år skal man pynte seg med mange og store armbånd. Vi gjør gjerne det. Men det kan by på visse problemer for byråkrater å følge denne moten. Hvilke profesjonelle hindringer finnes det så for å følge denne moten når man sitter på et lite kontor:


  • hvordan få lagt armene tilrette for å få skrevet både notater og brev

  • hvordan notere lydløst på papirene i møter

  • hvordan håndhilse pent på nye byråkrater uten at det klirrer og rister

Men det finnes kanskje håp. Alternativet kan være å ta saksbehandlingen pr. telefon. Hmmm. Da kunne det gått unna, selv med flere store armbånd. Verdt å tenke på i helgen.


onsdag 4. februar 2009

Mette byråkrater møtte engasjerte mennesker

Fra kontorfronten lar ikke en vanlig tirsdagskveld være til hinder for å spise god mat på restaurant. Gatemat på thailandsk vis er perfekt for en kald februarkveld. Mette dro vi avgårde for å høre på debatt om aktuelle og pågående kriser.

Fra kontorfronten ble imponert. Både over initiativet, debattantene og det store engasjemnentet blant tilhørerne. Tidligere fremtredende politikere fikk vist hva de er gode for. Vi lurer imidlertid på om vi har observert en interessant sammenheng - kan det være slik at politisk engasjement henger sammen med antall strikkegensere i skapet? Vi så mye av begge deler.

Fra kontorfronten var veldig fornøyde med både mat og intellektuell stimulans.

tirsdag 3. februar 2009

Snøret i bånn?

"Det er viktig at prosessen/beslutningen/oppgaven/dokumentet er godt forankret i ledelsen/gruppen/sektoren/organisasjonen/avdelingen".

Fra kontorfronten lurer på hva som er motsatsen til forankring? Og hva gjør man med saker som ikke er forankret? Det hender faktisk at vi møter slike problemstillinger.

mandag 2. februar 2009

Klare instrukser

Fra kontorfronten leser i en av tabloidene at kvinnelige ansatte i Bank of England får klare instrukser om hvordan de skal se ut på jobb. Høye hæler og lipstick on er påkrevet. Det har selvsagt kommet diverse reaksjoner på disse instruksene. Fra kontorfronten har imidlertid praktisert disse rådene i lengre tid. Dog frivillig.

Et ærlig svar

Her er beviset. Da Fra kontorfronten skulle innlede weekenden var det med medbrakt NOU i vesken. Ingen fant dette påfallende. Senere på kvelden ble vi stilt det sedvanlige spørsmålet "Og hva driver dere med da?". Fra kontorfronten hadde svaret klart: "Vi sitter på kontor og går på bar". Det var en ærlig tilbakemelding. Til opplysning kan vi tilføye at vi oppholder oss mest på kontoret.