tirsdag 23. desember 2008

Byråkratene tar juleferie


Siste dag før juleferien er ikke kontorlivet som normalt. Alle aktiviteter nedskaleres i anledning høytiden, med unntak av samtaler i korridorer og rundt pausebord. Allikevel ble det ukentlige møtet i seksjonen forsøksvis avholdt. Dette skjedde over store mengder rykende varm te og ferske tabloider, uten ledere til stede. Siden det da verken var sendt ut møteinnkalling eller saksliste ble det mye på punktet for eventuelt. Det var et fint møte.

Fra kontorfronten tar seg nå noen vel fortjente fridager. NOUer, stortingsmeldinger og proposisjoner skal få ligge pent på kontorpulten.

Nyttårsforsett for 2009 er å fortsette å gi våre eventuelle lesere innsikt i livet som leves i sentral statsadministrasjon. Vi skal gjøre vårt beste.

mandag 22. desember 2008

Burde man sovet mer? Mandag morgen.

Fra kontorfronten har (igjen) forsøkt seg på en helg med lite søvn. Godt er det da at man sitter på et kontor alene og ikke i et åpent, lyst og sosialt kontorfellesskap. På mandag morgen kan man tillate seg å sette kontordøren på gløtt og å ha dunkel belysning på kontoret. Drikke mengder med te og besvare enkle henvendelser på e-post. Rundt lunsjtider har man som regel funnet tilbake til den gode kontorformen igjen.

fredag 19. desember 2008

Byråkratadspredelser på vestkanten

Rett etter gjennomført saksbehandling i går ettermiddag dro en fin gjeng byråkrater til denne vakre kirken på Oslos beste vestkant. Der opplevde vi en av Norges fremste jazzmusikere i sampill med et ekte vokalensemble som vi tidligere har omtalt. Vi satt musestille og lyttet til både urfremføring og tradisjonelle julesanger.

Etter denne kulturopplevelsen gikk vi raskt til nærmeste pub. Byråkratene var kommet i fin julestemning og måtte følge opp med juleøl fra et mindre bryggeri i byen. Etter sigende drakk vi et fyldig aromatisk øl med mye fruktighet. Det var godt, men ikke så godt som et av sesongens brygg vi tidligere har omtalt og avbildet.
Nå tar Fra kontorfronten snart helg. Trolig innledes helgen tradisjonelt med forfriskninger etter jobb på et av byens sentrale samlingssteder for den slags.

onsdag 17. desember 2008

Øverst på ønskelista - valgets kvaler



Snille piker får det de ønsker seg til jul... Det er av og til vanskelig å velge om man skal prioritere fornuftig kontorutstyr eller mindre kontorrelatert tilbehør.
En makuleringsmaskin har vi ønsket oss lenge. Å se notater bli destruert og gå til resirkulering gir kontorister en egen glede og sinnsro.
Imidlertid kan vi i denne vesken fra Marc by Marc Jacobs bære sakspapirene og NOUer til og fra kontoret og mellom møterom. Den kan til og medbringes til en bar i nærheten av kontoret dersom det skulle være behov for forfriskninger etter endt arbeidstid.

Vi må kanskje overlate valget til en leder. Det gjør vi ofte.

mandag 15. desember 2008

Byråkratfeiring

Weekenden ble innledet med en liten feiring av vel overstått arbeidsuke. Feiringen besto av godt drikke og små velsmakende matbiter. Det var vel fortjent. Da denne seansen var overstått dumpet Fra kontorfronten ned i et kinosete og lærte ett og annet om de radikale 70-åra. Senere ble det klart at man hadde fortjent noe mer drikke. Dette ble inntatt på et par av byens sentrale rockeetablissementer.

I anledning en byråkratfeiring bød weekenden også på hjemmelaget rødvinsgløgg, rom og deilige lussekatter med safran. Fra kontorfronten konkluderer: Lussekatter smaker godt sammen med alkohol. Lussekatter er bra festmat og burde bakes året rundt.

fredag 12. desember 2008

Sesongrelaterte kontoraktiviteter?

Fra kontorfronten gjør sine juleforberedelser både på kontorfronten og på hjemmefronten. Vi tenker mye på både gaveønsker, festligheter, kaker, julemat og juleøl.

Vi har en mistanke om at vi har en håndfull (kanskje et snes) lesere. Kan hende noen til og med sitter på et kontor? Fra kontorfronten kunne gjerne tenkt seg å vite litt om ulike førjulsaktiviteter på andre arbeidsplasser. Vil noen dele med oss? Har dere juletrefest, juleølsmaking, grøtspising eller andre aktiviteter passende for sesongen?

Opplev statlig administrasjon gjennom dans

Fra kontorfronten har naturligvis vært på forestillingen Departementet regissert av Jo Strømgren Kompani på Dansens hus i hovedstaden.

Det var en opplevelse! Stykket handler om fire byråkrater som lever sine liv dypt inne i et departement. Omverdenen møter de gjennom blinkende lamper og hastesaker som kommer via det interne rørpostsystemet. Noen små og noen store. De fire byråkratene er egentlig bare vikarer, men det har de glemt. De har vært på jobb lenge. Arbeidet er nøye oppdelt i avgrensende oppgaver for den enkelte byråkrat. Innimellom er det lite å ta seg til på kontoret. Da leker byråkratene. Møtet med verden utenfor virker både fristende og skremmende for de isolerte byråkratene.

Fra kontorfronten gjenkjente kontorlivets utfordringer og gleder. Har regissøren tittet oss i kortene? Vi anbefaler varmt denne forestillingen.

torsdag 11. desember 2008

Årets ønskeliste til kontoret

I ren inspirasjon etter den flotte ønskelisten Fra kontorfronten fikk øye på tidlig en søndagsmorgen her forleden, offentliggjør vi herved vår ønskeliste:

1. En bunke med rosa post-it
2. En plante som overlever alt
3. En ny kjekk kollega?
4. Et eget arkivskap medfølgende egen arkivar
5. En stor pose Bamsemums
6. Nybonede gulv
7. Divan til kontoret med slumreteppe og myke puter
8. Velassortert utvalg av te
9. Speil til å henge bak døren
10. Romparfyme med lavendelduft

Fra kontorfronten traff faktisk en julenisse i korridoren i går. I forfjamselse og glede over å få en pose med sukkertøy, glemte vi i farten å overlevere våre ønsker. Sukk...

mandag 8. desember 2008

Piker, øl og snakk

Fra kontorfronten benyttet blant annet weekenden til å teste ut julemat på et av byens populære etablissementer for denslags.

Førfesten inneholdt både gin tonic og kattelek. Et hyggelig nytt bekjentskap.

Under denne lysekronen ble det spist, drukket og konversert i flerfoldige timer. Det var trivelig.

En av deltakerne stilte i kort 60-talls inspirert kjole. Hun gjorde stor lykke med det.

Det ble servert mange pinner på vakre tallerker. Det var godt. Vi ble tørste.

Mange juleøl kom på bordet. Sjelden har øl smakt så godt. Fra kontorfronten kunne godt tenkt seg at denne produksjonen forgikk på helårsbasis.

Etterfesten ble arrangert av staute sunnmøringer med bopel i hovedstadens historiske kjerne. Som forventet hos representanter fra norsk møbelprodusjons hovedsete fant Fra kontorfronten et nydelig skap med glassdører og en vakker sofa med ullstoff av utmerket kvalitet. Vi kunne gjerne tenkt oss dette skapet til oppevaring av NOUer, alternativt sko. Det ble servert appelsiner og Baileys. En klassisk kombinasjon.
Det siste Fra kontorfronten fikk øye på før vi forlot etterfesten, var denne ønskelisten. Den var strategisk plassert og nokså eksklusiv. Det kan man kanskje tillate seg dersom man har sunnmøringer i nær bekjentskapskrets.

Lydløst og lett gjennom korridorene

Det er mulig å gjenkjenne medbyråkrater på vei bortover korridorene både på gange og lyd fra skotøyet. Fra kontorfronten har selv fått høre at vi kan gjenkjennes på vår vei bortover korridorene. Med disse ballerinaene fra Miu Miu skulle vi flydd lydløst bortover korridorene. Slik kunne vi kommet overraskende på våre kollegaer med spørsmål om innspill og merknader.

fredag 5. desember 2008

Upopulære byråkrater?

For litt tid tilbake refererte Aftenposten til en svensk undersøkelse der drømmemannen og drømmekvinnens yrker listes opp. Kvinner drømmer om snekkere, ingeniører og gartnere. Praktisk skal det være. Fra kontorfronten er enig i det. Menn drømmer derimot om leger, tannleger og jurister. Hmm...

Fra kontorfronten leste ivrig nedover listene, men nei da... byråkrater var ikke nevnt på verken den ene eller den andre. Hva er er i veien med oss? Kan noen vennligst opplyse oss? Sukk...

tirsdag 2. desember 2008

Passende fritidsaktivitet for byråkrater


Fra kontorfronten kjenner flere som danser fyrrig salsa i sin fritid. Lidenskap og følelser - ikke noe for oss. Sukk. Dersom vi hadde hatt fritid og hadde bestemt oss for å gå på dansekurs måtte valget falt på finsk tango. Slepende og halvtriste toner. Fint for byråkrater.

mandag 1. desember 2008

Unntatt offentlighet


Det som skjer på den årlige byråkratsammenkomsten forblir mellom byråkrater. Sånn er det bare. Her har Fra kontorfronten fanget inn noen av kveldens høydepunkter. Vin, te og konfekt. Det smakte.