fredag 28. november 2008

Byråkrater i svart

Diskusjon om årets julebordantrekk har hatt et markant oppsving de siste dagene og kulminerer i kveldens byråkratsammenkomst. Oslopuls har råd til de rådville. Svart er i følge Oslopuls ikke å anbefale. Sitat: "Hun anonyme dama i den lille sorte kjolen er det uansett nok av på julebordet.". Kjendisantrekkene blir imidlertid for fargerike og kreative for byråkrater. Det enkle er ofte det beste. Vi går i svart.

torsdag 27. november 2008

Earl Grey


Byråkratene elsker Earl Grey. Vi har en stor samling av diverse te, men vi vender alltid tilbake til favoritten. Oppkalt etter den 2. Earl Grey, britisk statsminister rundt 1830-årene, - denne teen med en distinkt smak av sitrusfrukten bergamot er en klassiker. Fra kontorfronten tar seg gjerne en stor kopp rykende varm te på kontoret mens vi studerer innholdet i en ny eller gammel NOU.

onsdag 26. november 2008

Julebord - It´s not the dance...


Innimellom møter og notatskriving drømmer Fra kontorfronten om det kommende julebordet. Aktuelle outfits diskuteres nærmest daglig. Mulig vi har nevnt at vi er glad i alle nyanser av grå tidligere, men på julebordet ligger det i skrivende stund an til at vi "går i svart" som det heter hos oss. Vi planlegger selvsagt ikke en mental blackout. Det dreier seg om fargen på tøyet vi har tenkt å ikle oss.

Det knytter seg stor spenning til hvem som kommer til å by oss opp til dans utover kvelden. En frisk førstekonsulent, en kjedelig seniorrådgiver eller kanskje selveste sjefen? Tenk å få danse med øverste administrative sjef. Sukk...

Selve dansen fikser vi - uansett hvem som byr opp. Men hva med oppfølgingen etter endt dans? Det halvt legendariske gargagerockensemblet Autotune får vel egentlig sagt det i låta It´s not the dance; "It´s not the dance, but what it leads to..."

tirsdag 25. november 2008

Siste signalmote på møtefronten



Fra kontorfronten har i helgen oppdatert seg på møtekultur og møtetegn, - og skikk og bruk innenfor møtetegn. Hittil har vi levd i den tro at det er tilstrekkelig å beherske innlegg og replikk-tegnene. Men nei, det viser seg at i møteverden bør man eller kan man også benytte tegnet saksopplysning (et tegn som Fra kontorfronten tidligere kun har kjent som time-out). Saksopplysning? Det hender vi har slike. Disse skal aldri mer forveksles med et regulært innlegg eller en fattig replikk.

Heretter skal det bli andre møter!

mandag 24. november 2008

Gutter, øl og korsang

Fra kontorfronten innledet weekenden sammen med flere fine fyrer i anledning deres årlige juleølsmaking. Fra kontorfronten holdt seg til vin. Innimellom ble vi bedt om å smake på restene nederst i flaska til guttene. Høflige som vi er gjorde vi som vi ble bedt om. Det var ikke godt. Fra kontorfronten er overbevist om at det enkle er det beste innenfor ølets verden.

Etter hvert ble det klart at flere, ja faktisk de fleste, var korister. En var sågar medlem av et ensemble med navn fra en bedre del av sentrum vest. Guttene ville gjerne "ta en låt" for oss, som de sa. Fra kontorfronten setter da også umåtelig stor pris på underholdning ved slike sammenkomster. I et øyeblikk tenkte vi tilbake på forrige weekend da tidligere steinerbarn ikke var like lette å be om oppvisning i eurytmi. Denne aftenen var det imidlertid ingen med bakgrunn fra slik alternativ pedagogikk. Var det ikke det vi tenkte - offentlig skole er best og oppfostrer like frimodige mennesker.

Noter ble funnet frem.
Denne "låta" ble heldigvis ikke fremført. Fra kontorfronten bladde iallefall raskt forbi den da vi så den i bunken av noter.

Her fremfører fine fyrer "O heliga natt" for oss. Det var fint.

Senere på kvelden fikk vi øye på en moderne sokk. Slik har vi til nå ikke observert i byråkratiet. Fra kontorfronten har tidligere omtalt raknede strømper som siste mote fra Paris. Trenden har nå tydeligvis spredd seg til kormiljøet.

Til slutt ble det servert varm nattmat. Det var deilig.

onsdag 19. november 2008

Balanse etterlyses

Fra kontorfronten har regnet ut at seksjonen består av ca 30% menn. Dette er vi ikke særlig fornøyde med. Fremover har vi tenkt å benytte mer tid på å spre det glade budskap til potensielle mannlige byråkratkandidater: Offentlig sektor er topp!

tirsdag 18. november 2008

Visdomsord fra korridorene

"Alt henger sammen med alt"

Det er viktig å fremføre dette synspunktet med en alvorlig, og samtidig litt overbærende mine.

mandag 17. november 2008

Sosiale byråkrater!


Fra kontorfronten er over gjennomsnittet glade i pizzaetablissementer av god kvalitet. Det er viktig med god mat og drikke etter en lang uke med iherdig innsats for kongeriket Norge. De siste timene en fredag ettermiddag er dessuten meget hektiske i statlig sentraladministrasjon. Samtidig som det avholdes vinlotteri under ukas høydepunkt; fredagskaffe i avdelingen, skal man samle sammen gode kolleger til after-work på egnet sted.
Egnede kolleger og sted ble funnet.


Weekenden bød også på andre sosiale aktiviteter. Fra kontorfronten var så heldig å motta invitasjon til en festlig sammenkomst med beliggenhet Oslo Nord. Invitasjonen var sendt oss av en representant for en større underliggende etat. Fra kontorfronten grep begjærlig denne sjansen til å trene våre sosiale ferdigheter samt ikke minst til å fange opp signaler fra sektoren.

I andre etasje i en gul villa ble Fra kontorfronten raust traktert med drinks skjenket fra spennende beholdere samt boller og twist. Videre ble vi underholdt med ballonger, salutter, såpebobler, triks med vinkorker som krever høy grad av finmotorikk, forsøk på å brenne sedler med høy verdi og ikke minst pardans på kjøkkenet og i gangen.

Det ble ført samtaler om dette og hint. Et tema som stadig var høyt på agendaen var eurytmi. Denne aktiviteten fremstår som både eksotisk og mystisk for tidligere elever fra den offentlige skolen. Fra kontorfronten ba innstendig om en oppvisning. Vi oppnådde desverre intet resultat. Dette kan imidlertid ha sammenheng med at vi forlot åstedet på et tidspunkt som må ha vært før vi nådde dette punktet på sammenkomstens dagsorden.

Som en tilleggsopplysning til eventuelle lesere kan vi informere om at flere av festens deltakere har bakgrunn fra Steinerskolen og kjemiske fagretninger.

fredag 14. november 2008

Usosiale byråkrater?

Kommentar etter brannøvelsen som resulterte i at nærmere 300 byråkrater ble stående minst 15 minutter ute i kulda, mens vi lenget inn til våre varme og trygge kontorer:

"Dette var egentlig den beste sosiale aktiviteten jeg har vært med på siden jeg begynte her".

Ting kan tyde på at vi må komme oss mer ut av kontorene... Mulighetene vil by seg ganske snart. I dag er det fredag og snart er det julebord!

Kollegafrokost med levende lys


Hva er bedre enn å innlede weekenden med en frokost sammen med gode kolleger på et av byens populære pizza-etablissementer? I tillegg til godt selskap var dagens første måltid nydelig da den etter noe venting kom på bordet. Fra kontorfronten mener dette kan bli et fast innslag gjennom vinterens mørke morgener. Vi vil derimot vurdere å ringe etablissementet dagen i forveien for å legge inn bestilling slik at maten kommer på bordet straks etter at vi har inntatt plassene. Vi er jo vant til at møtematen er klar når vi trekker stolene inntil bordet må vite!
Tips om trivelige steder å innta frokost utenfor hjemmet mottas med takk!

torsdag 13. november 2008

Sakspapirer vs. fashion magazines


Denne møteinnekallingen landet tungt på pulten forleden dag! Det er et stort og viktig departement som innakaller til møte. Her skal det diskuteres. Fra kontorfornten lurer på om det er med slike papirbunker man befester sin posisjon som viktig? Mulig det er læredom å hente her.

Tatt bunken med sakspairer i betraktning skulle man tro at møtet vil gå over en hel dag og vel så det! Heldigvis tenker de å greie seg med halvannen time. Fra kontorfronten har ingen ambisjoner om å lese gjennom alle papirene. Hovedtrekkene holder lenge. Det gjelder å målrette innsatsen og sine innpill på slike møter. Vi er godt trent i så måte.

Når møtet er vel overstått skal sakspapirene som flyter på pulten få fritt spillerom over natten. Fra kontrofronten vil avlegge en visitt til en kjent og kjær kioskkjede som nå har gode tilbud på fashionmagazines. Et par av disse og en porselenskanne med rykende varm te. Mmm.. Kvelden er reddet og sakspapirene glemt!

tirsdag 11. november 2008

Trøbbel i Outlook

Outlook er stort sett en fin ting og et nyttig verktøy. Men enkelte ufordringer er det nå allikevel. Fra kontorfronten blir forvirret av e-poster hvor ens eget navn står i kopi-feltet. Rent intuituvt responderer man da ikke, etter vanlig skikk og bruk for elektronisk kommunikasjon. Men vi har av og til, eller rett og slett ofte, sett eksempler på at disse reglene ikke overholdes.

Nylig fikk kontoristene en oppstramming angående bruk av e-post. Det har utviklet seg en uholdbar praksis i avdelingen. Ledelsen har dermed funnet det nødvendig å innføre regler for sending av e-post. Noen har regnet ut at dette vil spare opptil to timer arbeidstid pr. dag. Fra kontorfronten tar disse reglene på alvor.

mandag 10. november 2008

Mandagsrefleksjoner

Mandagen er dagen for refleksjoner rundt ens virke. Det kan synes som om været i hovedstaden i morgentimene har påvirket flerfoldige medbyråkrater. Fra kontorfronten har både observert og selv vært gretne sakbehandlere som har ytret tvil om rasjonaliteten i byråkratiet. Enkelte har til og med lurt på om gresset er grønnere i andre offentlige eller private kontorbygg. Mandagen har forøvrig bydd på en seksjonsleder som har beklaget dagens rot med avtaler og møtetider.

Fra kontorfronten er glad mandagen er over.

onsdag 5. november 2008

Hva skal man ikle seg på årets julebord? -Vi går i svart



Selv kontorgrå byråkrater bruker tid på planlegging av antrekk til julebordet. Fra kontorfronten skal da ikke være veggpryd utover kvelden heller! Vi vil danse med byråkratmenn i dress all night long. Mellom slagene vil vi bli traktert med musserende og konfekt. Da blir vi blide.

Fra kontorfronten drømmer om kjole fra Bill Blass, sko fra Christian Louboutin og en liten veske fra Jimmy Choo. Legger vi til en dæsj YSL Rive Gauche og tar lipstick on, er vi klare for julebord.

Byråkrater på rømmen?

I følge en undersøkelse fra Unio er ansatte med høyere utdanning på flukt fra offentlig sektor. Alvorlig sak. Imidlertid kan Fra kontorfronten melde at vi ikke er på rømmen. Med unntak av den daglige jakten på ledere som kan godkjenne våre diverse tekstprodukter, sitter vi helt stille.

tirsdag 4. november 2008

Nyord fra statlig sektor

Begrepet "tiltakspakke" hører vi stadig snakk om i disse dager. Fra kontorfronten vil herved gjøre eventuelle lesere oppmerksomme på at dette ikke er noe vi ønsker oss til jul.

mandag 3. november 2008

Nemo Me Impune Lacessit - Likheter mellom byråkratiet og kunsten






Fra kontorfronten løp raskt avgårde til en vernissage i kvadraturen på fredag ettermiddag. Kontorister må av og til hente inspirasjon fra kunstens verden til vårt daglige arbeid. Til alt overmål fant vi flere kjente elementer fra egen hverdag denne gangen. Kunstner Opdøl hadde brukt kjente elementer i nye kombinasjoner og slik gjort disse visuelle kryssreferansene til kunstverk. Dette er en arbeidsmetode vi kjenner godt i byråkratiet. Stadig setter vi sammen elementer fra gamle brev, notater, stortingsmeldinger oa. til nye og slagferdige produkter.

Byråkrat eller kunstner; Ingen går mot oss ustraffet.

søndag 2. november 2008

Oslo er bra



Fra kontorfronten elsker hovedstaden. Her er det fint.